8 mars

Jag är vit, bor i Sverige, har fått en bra relation till skolan genom mina föräldrar och är ständigt omringad av folk som stöttar mina drömmar och ambitioner. Att jag som tjej skulle ha det annorlunda var inget jag ens reflekterade över förens i slutet av högstadiet. Jag har det bra. Jag har bra förutsättningar och bra möjligheter. Jag behöver inte gifta mig för att få ett fint hus och en bra ställning i samhället. Jag får rösta. Men det är ju bara för att andra slagits för det innan mig. 

 
Så idag tänker jag på alla de kvinnor som gett allt för att jag ska få det jag har idag, på hur JÄVLA LYCKLIGT LOTTAD jag är som råkade födas i ett land som kommit så långt
 
Men idag tänker jag också på de länder och kulturer som inte gjort det, länder där flickor blir könsstympade, länder där flickor blir bortgifta till dubbelt så gamla män, länder där flickor inte får gå i skolan. Fan vad vi inte är klara, fan vad det finns att jobba mot. 
 
Jag tänker också på det vi har kvar här. För det är ju så, jävligt jävligt bra har vi det här, man verkligen inte så bra som männen. Tänker på att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män för samma jobb. Att kvinnor fortfarande är hemma mest med barnen och gör mest hemarbete. Att kvinnor i genomsnitt har bättre betyg och högre utbildning men att majoriteten av alla toppositioner innehas av män. Att det var vardag med tafsande i högstadiet. Att det fortfarande sticker i folks ögon hur man har sex och vem man har sex med. Att man ska sminka sig och raka sig och fan vet vad och om man inte gör det är det politiskt? Att tjejer med självförtroende får hat och våldtäcktshot och killar med självförtroende är "sköna". 
 
Tänker på alla världens kvinnor idag, och tänker att en dag kanske inte det behövs en internationell kvinnodag för att alla dagar är lika mycket våra som männens, men idag behövs den.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0